Schilderijen van Jan ten Have in de Blauwe Patio van het UMCG

Data: 
1 mei 2015 tot 21 jul 2015
Achter de hoofdingang van het UMCG ligt de Blauwe Patio, een mooie ruimte die meestal open is voor publiek. Daar hangt een royale keuze uit de schilderijen van Jan ten Have uit het bezit van onze stichting.
Jan ten Have ging al op zijn twaalfde jaar naar de Academie Minerva. Hij heeft er in de periode 1915 – 1922 gestudeerd. Zijn leermeesters daar waren Franciscus Hermanus Bach, Arnold Willem Kort, Cornelis Pieter de Wit,  en Dirk de Vries Lam.
Hij ontwikkelde zich tot schilder, graficus en glazenier. Zo heeft hij onder meer glas-in-loodramen voor de Stadsschouwburg in Groningen (1958) gemaakt, en voor het gemeentehuis van Veendam (1968). Een grote verscheidenheid aan materialen  en technieken kenmerkte zijn kunstenaarschap: gezandstraald glas, pastel, olieverf,  acryl en aquarel. Hij beheerste de etstechniek  en lithografie, alsmede een scala aan tekentechnieken.
Wij eren hem hier vooral als de schilder van vele onderwerpen. U zult bloemen vinden, en stillevens, maar ook Groningse stadsgezichten en landschappen.

Locatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, Blauwe Patio
Hanzeplein 1
9713 GZ Groningen
Nederland
NL