Johan Hendrik van Zweden: Leven en Werken

TitelJohan Hendrik van Zweden: Leven en Werken
PublicatietypeBook
Jaar van publicatie1996
Auteursvan Dijk, F.., Hofsteenge C.., Scheerder H.C.., & Wibaut-Guilonard T..
Series EditorDrijvers, H.J.W..
UitgeverStichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen
Plaats van uitgaveGroningen
ISBN-nummer9054770163
Samenvatting

Johan Hendrik van Zweden (1896-1975) was een veelzijdig kunstenaar, die niet alleen in Groningen, maar ook in onder andere Arnhem en Amsterdam een artistieke rol van betekenis heeft gespeeld. Zijn gehele leven is hij zich blijven ontwikkelen, zowel in zijn kunst als in de manier waarop hij tekenonderwijs gaf, eerst aan lagere scholen in Groningen en Amsterdam, later onder andere aan de huidige Gerrit Rietvaldacademie.

In zijn kunst was Van Zweden een 'dubbeltalent': hij kon zich uitdrukkein in teken- en schilderkunst, maar ook in beeldhouwkunst. Een korte karakteristiek van zijn werk is nauwelijks te geven, omdat het varieert van schitterend, kleurrijke landschappen en potretten tot ingehouden houtsneden, van stillen potloodtekeningen tot beelden die, in welke periode ook gemaakt, altijd iets te zeggen hebben.

Van Zwedens credo was kijken, observeren en vervolgens werken van binnenuit - of dat nu in de natuur of in de stad, of in het vonventratiekamp in Vught was, waar hij terechtkwam dankwij zijn deelname aan het kunstenaarsverzet. die intensieve observatie, die beleving van het onderwerp geeft Van Zwedens werk een zeggingskracht die de tijd zal trotseren.

Beschikbaarheid: 
Te koop
Prijs: 
€5.00