Marius Holleman: Een echo van de Renaissance

TitelMarius Holleman: Een echo van de Renaissance
PublicatietypeBook
Jaar van publicatie1996
AuteursSpijk, P., & Hofsteenge C.
Series EditorDrijvers, H.J.W..
UitgeverStichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen
Plaats van uitgaveGroningen
ISBN-nummer90547701155
Samenvatting

Marius Holleman, een telg uit een gezin met acht kinderen, was volgens de familietraditie voorbestemd voor een wetenschappelijke varriere, maar koos volledig onverwacht voor het kunstenaarschap nadat hij zijn studie chemie had voltooid. Toch bleef hij in zekere zin zijn opleiding trouw, want hij hield zich intensief bezig met de chemische aspecten van de techniek van het schilderen en het etsen en schreef er lijvige manuscripten over.

De chemicus, schilder en graficus Holleman was, zoals Johan Dijkstra het noemde, een 'verdwaalde in zijn ijd': zijn belangstelling ging meer uit naar de Renaissance dan naar de tijd waarin hijzelf leefde, en zijn grote voorbeleden waren onder anderen Da Vinci en Michelangelo.

In deze monografie-oevrecatalogus iss getracht het nagelaten werk van Marius Holleman zo compleet mogelijk bijeen te brengen en te beschrijven, omdat Hollemans werk en zijn inspanningen de grafische en schildertechnieken te verbeteren, het verdienen aan de vergetelheid te worden ontrukt.

Beschikbaarheid: 
Te koop
Prijs: 
€5.00